top of page

INFO

SATUL   ISACOVA

                                                              Istoria localitati

    Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633, cînd Isac din Sinehău cumpăra părți de moșie pe Răut cu 70 de lei bătuți. Există două versiuni cu privire la originea denumirii satului. Ambele au la bază o explicaţie antoponomică. Conform primei legende, foarte demult, fugind de turci, s-a oprit în aceste locuri un oarecare Isac. Fiind locul împădurit, se ocupa cu lemnăria, apoi şi-a construit o moară. Făina care o cernea era foarte bună, deaceea veneau la el oameni din toate împrejurimile. Văzînd că le vine greu să ajungă de departe oamenii se hotărîră să-şi ridice case în apropierea morii. Cu timpul s-a format un sătuc mic, care a fost numit Isacova, după numele morarului.

    O altă legendă spune că Isacova s-a pornit cu trei gospodării de răzeși: Cigodariu, Buciuşcanu şi altul Isac. Isac a fost mai în vîrstă şi numele lui l-a luat satul. Isacova s-a pornit a crește din partea din vale, de lingă rîul Răut. Înmulţindu-se încet-încet, lumea a început să se mute în deal. Au mai făcut pe urmă încă o biserică. Aşa s-a întemeiat satul.

    În realitate Isacova este un sat întemeiat de răzeși și mazili, ai căror urmași încă trăiesc în sat. Unul dintre întemeietorii satului este Durac cel bătrîn, iar altul Danciul pîrcălabul. O atestare documetara din 1645, meționează demarcarea hotarului dintre satul Isacova și tîrgul Orhei. În 1725, Mihai Racoviță voievod reconfirma dreptul de proprietate al răzeșilor din Isacova și Morozeni asupra acestor moșii „pe care la trag după Danciul pîrcălabul și Durac cel bătrîn".

   În 1805 răzeșii din Isacova donează o parte din moșia lor mănăstirii Ciorova (Hirova) care arsese. Actul (din 1 Martie 1805) este semnat de razesii Deodor Coretchi, Iordachi Cretchi, Manolo Dodon, Iftodi Petcu, Veliscu Carlan, Toader Postolachel, Nita Botocel, Toader Danga, Manole Danga, Manole Cociova, Mihai Varlan, Constantin Mardere, Dumitrachi Danga, Chirica Ionascul, Vasile Nuor, Toader Costin, de Capitanul Constantin si de Ion zat Danga.

    Hramul localități e de Sfîntul Nicolaie pe 22 mai.

  Boierii Mihulet un neam de carturari si militari

      În 20 noiembrie 1662, Andrei Mihuleţ zălogeşte satele Burhuta şi Isacova lui Mihai Zugravul, de la care împrumutase 300 de bezmene de ceară în valoare de 200 de lei bătuţi şi care ceară a fost dată de Mihuleţ „la săoria domnească” (căruia posibil că-i datorase de când fusese uricar)33. De la 1682, februarie 5, datează actul prin care Andrei Mihuleţ, soţia sa, Fendea, şi copiii lor Maria, Postolache, Gligoraş şi Alexandru zălogiseră Burhuta, Ohrincea, Isacova şi alte câteva moşii ale lor, pentru 300 de lei bătuţi, căci „căzuse la un greu şi la o nevoie mare, care nevoie ne trebuie nişte bani a da domniei şi noi nu putem afla la nici un prieten”. Şi s-a întâmplat că Andrei Mihuleţ şi fraţii săi „care trăiesc în ţară” n-au putut să restituie banii la timp lui Mihai Zugravul şi „vorovitu-ne-am cu toată casa noastră şi cu ai noştri oameni” şi i-au dat moşiile de mai sus „în veci”34. Iar la 5 mai 1682, Duca vodă întăreşte moşia Burhuta şi celelalte (Ohrincea, Isacova cu Vaticiul etc.) lui Mihai Zugravul35. Anume pentru aceste moşii vor avea loc în decurs de câteva decenii neînţelegeri dintre neamul Mihuleştilor şi cel al Zugrăveştilor.

............................................................................................................................................................................................................................................................

    Neînţelegerile pentru Ohrincea au început odată cu zălogirea părţilor stăpânite de Andrei Mihuleţ din acest sat, din Isacova, Burhuta şi seliştile de pe Vatici lui Mihai Zugravul pentru 300 de lei bătuţi. La 1672, Mihuleţ, nerestituind banii la timp, a pierdut moşiile zălogite în favoarea Zugravului. De aceea, zece ani mai târziu, Gheorghe vodă Duca a întărit aceste moşii lui Mihai Zugravul, care prezentase zapisul de zălogire al lui Andrei Mihuleţ, al soţiei sale, Fendea, şi al copiilor lor, Maria Postolache, Gligoraş şi Alexandru, din 6 februarie 167260. La 27 aprilie 1683, Duca vodă i-a permis lui Mihai Zugravul să aducă oameni străini pe seliştea sa Ohrincea61. La 17 decembrie 1683, marii boieri, printre care Miron Costin, mare logofăt, Neculai Racoviţă, logofăt, Gavril Costache, mare vornic al Ţării de Jos, Gligorie Ghenghe, mare vornic al Ţării de Sus, Ionaşco Balş, fost vornic, Alexandru Buhuş, hatman, şi alţii mărturisesc62 că pentru datoria ce o avea la Mihai Zugravul, Andrei Mihuleţ „cu toată casa lui”, neavând posibilitate pentru a reîntoarce banii „au dat pentru acei bani”„satul Ohrince cu mori cu tot” şi Burhuta şi Isacova cu Vaticiul, cu vadurile morilor din selişte…”63. Aceste moşii, la 24 ianuarie 1687, le întăreşte şi Constantin vodă Cantemir64.

............................................................................................................................................................................................................................................................

     La 15 mai 1707, domnul Antioh vodă Cantemir, aflându-se la Tighina, judecă pricina dintre marele căpitan Apostol Mihuleţ cu Mihai Zugravul şi Loghin pârcălabul pentru Ohrincea. Procesul a început la cererea lui Apostol Mihuleţ, care a încearcat să prezinte înaintea domnului alt punct de vedere despre zălogirea făcută de către tatăl său lui Mihai Zugravul şi să macine fundamentul apărării Zugravului. Apostol Mihuleţ, mare căpitan, considera că tatăl său nu avuse dreptul să zălogească şi moşiile ce aparţineau mamei sale, Fendea, Ohrincea şi Isacova, deoarece Fendea, după spusele lui Apostol Mihuleţ, nu cunoştea de acea datorie de 300 de bezmene de ceară (în valoare de 200 lei)69, iar el, deşi figura în documentul de zălogire alături de părinţii şi fraţii săi, pretindea că era copil şi nu ştiuse de acea datorie. În sprijinul celor menţionate, Apostol aduce „diiata” de la moartea tatălui său, Mihuleţ vornicul, „iscălită de duhovnicul lui şi de egumen şi de preoţi şi de oameni buni, scriind precum pentru ace datorie a lui Mihuleţ giupâneasa lui nimică n-au ştiut, nici cuconii lui”. Antioh vodă Cantemir a dispus, în baza acestei „diiate”, ca Mihai Zugravul să restituie lui Apostol Mihuleţ Ohrincea şi Isacova, iar în locul lor Mihuleţ să-i dea din moşiile tatălui său70.

............................................................................................................................................................................................................................................................

    Satul Isacova era o veche moşie a Durăceştilor, în care Andrei Mihuleţ a devinit răzăş prin intermediul soţiei sale, Fentea. Flavius Solomon greşeşte atunci când afirmă că partea de moşia stăpânită aici a fost la origine Mihulească, deoarece documentul pe care se bazează îl prezintă pe Simion Mihul ca megieş al Isacovei. Acesta, locuind la Orhei şi fiind cunoscător de cauză, a hotărnicit moşia Isacovei de hotarul Orheiului85. Nu avem niciun indiciu ce ne-ar permite să presupunem că este vorba de o moşie de baştină a Mihuliţeştilor.

     Partea Fendei din Isacova a fost zălogită lui Mihai Zugravul pentru 300 de bezmene de ceară de Andrei Mihuleţ la 1672, şi de atunci Isacova, alături de Ohrincea, Burhuta şi locul pe Vatici a fost mereu cauza conflictului dintre Mihuleţeşti şi Zugrăveşti86. Aici aveau şi cumpărătură de la rudele lor o parte de moşie situată pe pârâul Vatici, moştenire Durăcească. La 29 mai 1660, Ştefan vodă Lupu porunceşte lui Gheorghe Catargiul şi lui Apostol, pârcălab de Orhei, să stabilească hotarele poenii Mana, de pe Vatici, a lui Mihuleţ uricarul, ginerele lui Mihalcea Durac, dinspre târgul Orhei, din cauza conflictului ce l-au avut cu Dumitraşco Chebac, dregător din Slobozia domnească, şi cu târgoveţii din Orhei, care pretindeau poiana Mana susţinând că ţine la hotarul târgului Orhei87.

 ...........................................................................................................................................................................................................................................................

          Pentru a doua jumătate a secolului al XVII-lea, neamul Mihuliţeştilor este unul de importanţă regională, orheieană, fără a fi originar din această parte a Ţării Moldovei. Ascensiunea  temporară a Mihuliţeştilor, în opinia noastră, a fost determinată de faptul că principalul reprezentant al neamului, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a fost cărturar, fapt ce i-a permis, în calitate de diac, să se afle în preajma domnilor şi a elitei moldovene, calitate ce i-a garantat ascensiunea în dregătorii de o relativă importanţă (pârcălab de Orhei, vornic de poartă etc.). Ascensiunea Mihuliţeştilor pe scară regională a fost favorizată şi de căsătoria lui Andrei Mihuleţ cu Fendea, fiica lui Mihalcea Durac, pârcălab de Orhei, reprezentant al celui mai important, la etapa studiată de noi, neam boieresc orheiean. Pe aceeaşi cale, Andrei Mihuleţ şi-a dublat numărul moşiilor. Probabil că anume legăturile strânse cu Durăceştii au provocat decăderea Mihuliţeştilor. În 1672, după rebeliunea Durăceştilor şi a Hânceştilor, Andrei Mihuleţ a fost obligat sa-şi zălogească o mare parte din moşiile sale pentru plata unor datorii, situaţie ce va genera un mare conflict dintre Mihuliţeşti şi Zugrăveşti, care deveniseră noii stăpâni, graţie lui Duca vodă, ai multor moşii ai primilor, cum ar fi Ohrincea, Isacova, Mana, Vatici şi Burhuta. Conflictul va dura aproape 50 de ani, perioadă cuprinsă de ultimul sfert al secolului la XVII-lea şi primul sfert al secolului al XVIII-lea. Figura centrală a conflctului este Apostol Mihuleţ, care va recurge la cele mai diverse metode pentru a reîntoarce moşiile sus-numite în stăpânirea neamului. Însă eforturile sale s-au soldat cu succes temporar, în special în domniile Cantemireştilor, pe care i-a slujit cu mare credinţă.

 

sursa: http://istoriamilitara.org/stiinta/publicatii/434-boierii-mihulet-de-la-orhei-un-neam-de-carturari-si-militari.html

 Familie de mazili din Isacova, Orhei, Basarabia, Moldova. ~1900

   Mazilii erau mici nobili proprietari de pamant, urmasi ai boierimii improprietarite de domnitorii Moldovei la sfarsitul dregatoriei in secolele XV-XVI. Initial urmasii mazililor isi imparteau proprietatile in mod egal fiilor si fiicelor. In momentul in care, in urma fragmentarii proprietatii, posesiunile au devenit relativ mici, mazilii au adoptat minoratul, regula prin care toata mostenirea (si titlul de mazil precum si zapisele care confirmau proprietatea asupra pamantului) erau lasate mostenire celui mai tanar mostenitor de sex masculin. In judetul Orhei se aflau in jurul anului 1900 circa 800 de mazili, care erau scutiti de taxe, alturi de alte cateva mii de scutelnici (scutiti de taxe) . Dupa ocupatia tarista din 1812, s-a incercat treptat elimiarea privilegiilor nobilimii autohtone, prin anularea cutumelor legate de scutirea de taxe. In acelasi timp s-a produs instrainarea proprietatii mazililor si a razesilor in favoarea nobilimii ruse si a diversilor colonisti adusi de Imperiul Tarist. Reactia solidara a mazililor care s-au ridicat " toti ca unul" a intarziat exproprierea autohtonilor astfel ca dupa unirea cu Romania din 1918 existau inca familii de mazili proprietari de pamant. Un fapt interesant este ca in general nu se produceau amestecuri intre mazili, razesi si tarani desi din punct de vedere material ei puteau fi la fel de bogati sau la fel de saraci .

    In timpul ocupatie Basarabiei in anul 1940 bandele de bolsevi au atacat in particular satele Isacova, Popauti, Oliscani arestand sau executand sumar barbatii, si apoi ingropandu-i la marginea padurii in gropi sapate de cei ce au fost in cele din urma executati.
     Mazilul Teodor Uncu (n. 1881, com. Isacova, jud. Orhei - d. 22.XI.1940, penitenciarul din Chişinău), deputat in Sfatul Tarii si semnatar al declaratiei de unire cu Romania a fost arestat si a murit in inchisoare la Chişinău. 
     "PLATON, Mihai F. Nascut în comuna Isacova – Orhei (Basarabia). Considerat “colaborationist” si condamnat în 1945, la 15 ani de munca silnica. Sotia lui, Tatiana (nascuta în 1920) si fiul, Ion (n. 1945) au fost deportati la 6 iulie 1949, în regiunea Irkutsk."
     "PLATON, Grigore F. Nascut în 1905,la Isacova – Orhei (Basarabia). Condamnat în 1941, la 8 ani de munca silnica, fiind considerat, de sovietici, “element social periculos”. Deportat la Sverdlovsk, unde a murit, în conditii de exterminare. Sotia lui, Xenia (nascuta în 1912) si copiii, Eugenia (n. 1930), Ion (n. 1937) si Maria (n. 1939) au fost deportati în 1941, în Tiumen."
      "PLATON, Axinia V. Din comuna Isacova – Orhei (Basarabia). Deportata în 1949, în Irkutsk, împreuna cu sotul ei, Gheorghe Uncu, si copiii, Grigore (nascut în 1934) si Valentina (n. 1942).

    Geografia localitatii

Locația

14 km de la centrul,orasului Orhei

58 km de le capitala tarii, municipiul Chisinău

     Suprafața localității

Pamint arabil - 689 ha

Pasune - 275 ha

Bazine acvatice - 10,9 ha

Altele - 321 ha

Total sauprafața localității - 2477 ha

    Oameni și societate

Numarul de pensionari - 365 persoane

Nr. cetatenilor cu drept de vot - 1436 persoane

Nr. total de locuitori - 2175 persoane

        Grupui etnice

Etnia : romi - 26 persane.

Casa de Cultura

   Casa de Cultură din s. Isacova, r-ul Orhei a fost fondată în 1959, fondator, primăria Isacova.

   Pe parcursul anilor a avut menirea de a conserva, valorifica, și promova patrimoniul cultural local, formarea culturală a populației, organizarea odihnei comunității.

   Activitatea artistică a Casei de Cultură este divizată și de lungă durată.

   În icinta Casei de Culura activează 6 formații artistice ce întrunesc 125 de membri care activează în formațiile:

 1. Formația folclorică ,,Model" ,,Răzeșii" - conducator Zinovia Balaban

 2. Formația vocală de bărbați ,,Bărbăție" - conducator Diana Galașan-Balaban

 3. Formația vocală de femei ,, Speranța" - conducator Diana Galașan-Balaban

 4. Formația folclorică de copii ,, Țărăncuța" - conducator Diana Galașan-Balaban

 5. Formația vocală de copii ,, Ecou" - conducator Valentina Donțu

 6. Ansamblul de dans popular ,, Doruleț" - conducator Diana Galașan-Balaban

 

 Directorul Casei de Cultura din s. Isacova dna. Zinovia Balaban.

Ansamblul Folcloric ,,Model” ,,Razesii”

   Ansamblul folcloric ,,Răzeșii” a fost creat în anul 1990 de către Zinaida Balaban. În anul 2004 i s-a coferit titlul ,,Model”. Din componența ansamblului fac parte 20 membri pe care-i unește dragostea de folclor, de cântecul popular. Membrii ansamblului își depun toată stăruința pentru a îndeplini următoarele obiective:

 - Satisfacerea necesităților culturale și spirituale ale comunității în baza cercetării, conservării și promovării tradițiilor, obieceiurile de la vatră;

 - Îmbogățirea repertoriului cu creații autentice de valoar;

 - Promovarea nivelului înalt artistic;

 - Promovarea portului popular autentic;

 - Încadrearea noilor generații în procesul de studiere și valorificare a folclorului local;

 - Organizarera concertelor de schimb cultural între ansamblurile artistice din localitățile raionului;

 - Prezentarea concertelor de dare de seamă în fața publicului spectator din localitate;

 - Promovarea activitoților artistice a ansamblului în mass-media, participarea la emisiunile radio și televiziune;

 - Realizarea expedețiilor folcorice în scopul indentificării și valorificării lucrărilor folclorice;

 - Participarea la festivaluri, activități raionale, la repetiții deschise, laboratoare de creație, tabele de cercetare organizate de Secția Cultură și Centrul Național de conservare și promovare a patrimoniului imaterial;

 - Formarea arhivei de activitate a ansamblului folcloric.

   Ansamblul folcloric ,,Răzeșii" este unul din cele mai solicitate în cadrul activităților culturale care se organizează în localitate și-n raion. Cu succes a evoluat în cadrul sezatorilor folclorice ,,De la lume adunate si-napoi la lume date", ,,Din zestrea neamului", ,,Cât trăim pe-acest pământ", ,,Hora satului", ,,Iubiti parintii cit mai sunt" , Sărbătorile teatralizate ,, Satule gură de rai”, ,,Frumoas-s toamnele la noi” ,,Voi veșnice izvoare ale vieții”, ,,Frunza-i neam cu rădăcina”, s,a.

 Ansamblul folcloric s-a manifestat în diverse acțiuni raionale, republicane și internaționale:

      Festivaluri:

- ,,Drag mi-i cantecul si neamul", Orhei 2012-2015

- ,,Cantecele Sperantei, Credintei si Iuburii", Chisinau - 2013

- ,,Nistrule - pe malul tău", sat. Jora d Mijloc - 2014  

- ,,V-am ura v-am tot ura", 2012 - 2016

- ,,Nistrule cu apa rece", sat. Doroțcaia, r-nul Dubasari

- ,,La cișmele pe-nserat” ed. I - 2014 sat. Grozești r-nul Nisporeni. 

- ,,Cireșar” - 2014 sat. Puțintei.

- ,,Lumină lină - datină creștină” festivalul a cîntecului pascal or, Orhei - 2015.

- ,,Toiagul păstoriei”-2015 sat. Seliște.

- ,,Frumos nunțile se leagă”, sat. Furceni, r-nul Orhei 2015.

- ,,Sub acelasi cer”, sat. Ivancea, r-nul Orhei 2015.

- Festivalul de tradiții și Obiceiuri de iarnă - Județul Suceava, România 2014 - 2015

 

   Cu un program de obicei si tradiții de iarnă a participat în cadrul emisiunilor Radio, televizate ,,Aprindeți luminile" - 2009 si ,,Bastina" - 2012.

       Cu un program de melodii folclorice ,, Răzeșii” au evoluat în cadrul emisiunii ,,Evantai folcloric" la Radio Orhei - 2013.

      Periodic ansamblul ,,Răzeșii” se completează din rîndurile tineretului din sat.

Evoluările ansamblului sunt așteptate și solicitate de către săteni.

        Conducătorii ansamblului participă la seminare laboratorice de creație, expediții folclorice organizate de secția Cultură și Centrul de Creație dein republică. Pentru măestria artistică ansamblul este apreciat cu diplome și premii.

    La sfîrșitul anului 2014 în perioada de 26 și 29 decembrie Ansamblul folcloric  a prezenta un program vast de colinde, urături și jocuri zoomorfe în România și anume în localitățile Suceava, Panaci, Botoși, Vatra Dornei, Ciocănești.

     În perioada de 26 și 29 decembrie 2015, am fost participanții a unui grandios ,,Festival de Tradiții și Obiceiuri de Iarnă” care s-au petrecul în județul Suceava, România, La inițiativa Centrului Internațional de Cultură ,,Dacia” și cu susținera Consiliului Raional, am avut posibilitatea să prezentăm tradițiile și obiceiurile noaste în localitățile: Putna, Suceava, Liteni, Pîngărați și Socola,

 

    Zinovia Balaban, născuta la 17 aprilie 1958 în satul Isacova, r-nul Orhei. În 1975 absolvește școala generală din sat. În 1975 - 1977 studiază la colegiul tehnic din Aneni Noi, însușind specialitatea de radist - operator. În 1977 - 1979 lucrează în calitate de radist - operator în carmuirea colhozului ,,Viața satului” participînd în activitatea artistică a Casei de Cultură.

      Din 1978 este numită ca director al Casei de Cultură, s. Isacova. În 1980 - 1985 studiază la Institutul de Arte ,, Gavriil Musicescu”, din Chișinău, specialitatea - lucrător de iluminare culturală, metodist - organizator.

Lucrînd mai bine de 35 de ani ca director al Casei de Cultură, se bucură de stima și respectul sătenilor, fiind și consilier în consiliul local.

     În 2009 - 2011 studiază în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea sectorului cultural în Moldova” organizat de fundația ,,Soros - Moldova”. Depune cu dragoste muncă în tot ce organizează pentru promovarea și valorificarea tezaurului folcloric autentic. Este conducătorul ansamblului vocal de femei ,,Speranta”, și a ansamblului vocal de bărbați ,,Bărbăție”.

     În anul 2004 ansamblului folcloric ,,Răzeșii” a cărui fondator este dumneaei i s-a conferit titlul ,,Model”. Cu aportul dumneaiei la Casa de Cultură se organizează și se petrec frumoase sărbători ca: ,,Satule gură de rai”, ,,Hora satului”, sărbătoarea ,,Toamna de aur”, ,,Voi veșnice izvoare ale vieții”, șezători folclorice ,,De la lume adunate și-napoi la lume date”, ,,Din Zestrea neamului” etc.

   Ansamblurile conduse de Zinaida Balaban participă la diferite acțiuni culturale, raionale și republicane. Festivalul de obiceiuri și tradiții de iarnă ,,V-am ura v-am tot ura” 2012-2016, ,,De la lume adunate” - festival etnofolcloric, ,,Drag mi-i cîntecul și neamul”, ,,Nistrule pe malul tău” etc. Aflîndu-se în calitate de director al Casei de Cultură, lucrănd în condiții mai mult dificile decît bune, a dat dovadă de curaj, spirit organizatoric, dragoste de tot ce prezintă cultură națională. Participă activ în cadrul seminarelor organizate de Secția raională cultură Orhei, laboratoarelor de creație, expedițiilor folclorice, repetițiilor deschise organizate de Centrul Național de Creației 2012 - 2016, Academia de muzică ,,G. Musicescu” - 2014.

Diana Galașan-Balaban s-a născut la 26 noiembrie 1990 în satul Mitoc, Orhei. A absolvit școala de studii gimnaziale ,,Mihai Eminescu” din Orhei în 2006.

     La vârsta de 9 ani a început să facă ore de canto, profesor fiindu-i Mudrea Valeriu. A debutat ca solistă a Orchestrei de Muzică și Dansi populare ,,Codru” pe scena Palatului de Cultură ,, La Steaua” în 1999.

     A pășit pentru prima dată într-o sală de dansuri în 2001, și această lume a dansului a fascinat-o, și o motivează să frecventeze pînă în prezent acest cerc de dansuri populare de amatori, coregraful căreia este Tudor Soltan. Împeună cu membri ansamblului de dansuri au evoluat la mai multe concerte atît în țară cît și peste hotarele acesteia.

   Din 2006-2009 își face studiile la Școala Profesională Cucuruzenii de Sus, din Orhei unde a finalizat programul de pregătire profesională în domeniul alimentației publice. Fiind într-un domeniu ce nu are tagențe cu cultura, ea a știut cum să le combine și a organizat diverse manifestări culturale la diverse sărbători.

   Din 2009 pînă în 2013 își face studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice unde a obținut titlul de Licențiat în științe umanistice în domeniul de formare profesională în Culturologie. Și tot din 2009 este angajată ca conducător artistic în Casa de Cultură din Isacova, unde a înființat ansamblul de dansurii populare de amatorii ,,Doruleț”.

Cu formația de dansuri a montat dansurile ,, Hora mare”, ,,Hora Fetelor”, ,,Bătuta”, ,,Coasa”, ,,Polca”, ,,Ciuleandra”, ,,Poama” ,,Trei Lemne”, ,,Dans-Țigănesc”, ,,Arcanul”, ,,Dans-Ukrainesc” și ,,Rața”.

Isacova Casa de Cultura
bottom of page